Irland: Dublin

2014-11-25-11.03

I dag havde jeg egentlig ikke meget konkrete planer, andet end at jeg vidste, at jeg skulle være i Dublin hele dagen. Jeg havde en tiltrængt langsom morgen, hvor jeg drak the og slappede lidt af, inden jeg omkring klokken 10 begav mig ud i virkeligheden. Jeg gik over på den anden side af Liffey (floden som løber gennem Dublin) til området omkring Henry Street, hvor der skulle være mange butikker. Fra Henry Street kan man se The Spire, som ikke er nem at tage billeder af, når der er mennesker på gaden. The Spire er en 121,1 meter høj rustfri stål “pind”, som står der hvor Nelsons monument stod, indtil den blev bombet i 1996.

Mit primære formål var egentlig at købe noget mad i M&S, gå retur med det og så gå i Phoenix Park… Men sådan gik det ikke. Jeg kiggede lidt på butikker, men blev ikke grebet af noget, drak en kop chai hos Costa, og besluttede mig så for at spadsere over på den anden side af floden igen. Her ville jeg nemlig se den arkæologiske del af det irske nationalmuseum efter vi havde set mange af de imponerende fortidskonstruktioner rundt om i landet.

2014-11-25-12.03

Denne gang krydsede jeg Liffey ad Ha’penny Bridge, som er en smedejernsbro kun for fodgængere. Den har bragt mennesker over floden siden 1816. Broen hedder officielt Liffey Bridge, men der er en god forklaring på broens alternative navn: Før broen blev bygget, var der syv færger ejet af William Walsh, som førte folk over floden. Da færgerne var i dårlig stand, fik Walsh at vide at han enten skulle sætte dem i stand eller bygge en bro. Han valgte den sidste løsning, og fik retten til at kræve en ha’penny som betaling fra alle, der ville krydse broen. Det kostede penge at krydse broen indtil 1919, og for at sikre at alle betalte var der sat tælleapperater op for enderne af broen.

2014-11-25-12.08

Når man kommer over Ha’penny Bridge ender man i området, der kaldes Temple Bar. Området er stedet, hvor turister går i byen om aftenen, og ifølge min guide fra gårsdagens tur, så koster en pint Guiness i Temple Bar €6-7, mens man kan få den for €1,5 en kilometer væk. Jeg var mest begejstret for udsmykningen af Blooms Hotel, som var farverigt og finurlig.

The Broighter boat

Den arkæologiske afdeling af det irske nationalmuseum har til huse i en smuk bygning ved siden af det nationale bibliotek. Museet viser genstande fra Irlands tidligste historie og frem til middelalderen. For mig var der tre dele af museets samling, som var særligt spændende og fascinerende: skattekammeret, Ór – det irske guld og Kingship and sacrifice. Guldskattene (både i skattekammeret og Ór-samlingen) var simpelthen så imponerende! Det er ufatteligt, at de sarte smukke ting er skabt årtusinder før vores tidsregning. Der er altså tale om sofistikerede mennesker med et klart og stærkt æstetisk sprog. Normalt kan jeg godt få lidt rigeligt at samlinger af ens (eller mere eller mindre ens) ting, men her kunne jeg dårligt få nok. Så smukt og ubetinget et besøg værd.

Kingship and sacrifice var fascinerende på en helt anden måde, for her præsenterer museet et antal mosefundne mennesker (åh, det er så svært det med at udstille mennesker på museer). Fokus på udstillingen er ofring af mennesker, og hvordan det i Irland var knyttet til magt i samfundet. Det var en super spændende udstilling, og de udstillede mosefund var smukke, skræmmende og fascinerende. Det er ikke en udstilling, man kan gå igennem uden at blive rørt, vil jeg hævde. Og så blev jeg mindet om, hvor smuk Tollundmanden vitterligt er – hans ansigt er så roligt, helt og bevægende. Jeg tror, jeg er nødt til at tage forbi Silkeborg Museum og besøge ham, næste gang jeg har muligheden for det.

Fra museet gik jeg gennem M&S’s madafdeling og Irish Design Shop, inden jeg returnerede til vores lejlighed. På den måde fik jeg sluttet dagen, som den startede: Med lidt afslapning og the. Slet ikke så tosset, for i morgen skal jeg på farten igen, når Blarney Castle i det sydlige Irland venter.

This entry was posted in Ubesluttet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.