Irland 2014: Køretur gennem Wicklow Mountains

Vi var kun lige ankommet til Dublin, før jeg satte mig i en bus fra Paddywagon Tours for at køre på dagstur gennem Wicklow Mountains til Glendalough og Kilkenny. Jeg havde købt billetten hjemmefra, men jeg havde også været lidt urolig for, om jeg monstro var den eneste, der skulle afsted. Det ville jo have været ret underligt at sidde i en bus alene med chaufføren hele dagen. Sådan gik det heldigvis ikke.

2014-11-24-08.30Mens jeg stod og ventede på at blive samlet op (lige der hvor Molly Malone står for tiden), faldt jeg i snak med amerikanere Dave, som skulle på samme tur. Dave havde været et år i Afghanistan og skulle nu fordrive 2½ uge i Europa, inden han kunne vende hjem til USA. Og noget af tiden havde han altså valgt at spendere i det irske. Det var faktisk meget rart at have en “kammerat” med på turen fra starten, og hvis der er noget amerikanere er gode til, så er det at sludre – selvom samtalerne nu blev ganske interessante og ikke small-talk-agtige i løbet af dagen.

Bussen startede fra Dublin, og vores guide viste sig at være en fyr fuld af jokes og fis og ballade, men ikke mere end at det var til at holde ud. Han fortalte anekdoter fra sin barndom i Dublin, historier og steder og personer mm alt sammen på en fin og munter måde.

141124-002

Vores første stop var Glendalough, som er en gletsjerdal, der er kendt for ruinerne af et kloster grundlagt i 500-tallet af St. Kevin og delvist smadret af engelske tropper i 1398.

141124-005

Cathedral of St. Peter and St. Paul er den største af de syv kirker, der er i Glendalough klosterbyen. Den er bygget i flere faser fra det 10. til det 13. århundrede.

141124-017

Efter at have turneret Irland kom det ikke længere som en overraskelse for mig at se et rundt tårn i Glendalough. Tårnet er 33 meter højt, og det blev bygget for godt 1000 år siden. Tårne som dette kaldtes Cloigtheach, hvilket betyder klokketårn, og som altså angiver tårnenes primære anvendelse. Men tårnene kunne også bruges som tilflugtssteder, når klosterområdet kom under angreb. Det ses nok tydeligst ved at døren til tårnet sidder 4 meter over jorden, og kun kunne nås via en stige, der altså ville kunne trækkes ind i tårnet om nødvendigt.

141124-020

I og omkring Glendalough hedder alting noget med St. Kevin, og denne kirke hedder St. Kevins Kitchen. Den har fået det lidt sære navn, fordi klokketårnet minder om en skorsted, som normalt var at finde ved et køkken, og ikke fordi der nogensinde er blevet lavet mad i kirken.

141124-003

Der er ikke overraskende masser af gravsten og kors på området, men jeg var særligt begejstret for dette kors, hvor der var sat små sten ind i korsets midte. Jeg kan sagtens forestille mig, at det har set smukt ud, da det var nyt og komplet.

141124-030

Fra klosterbyen kan man gå ud i dalen, men inden man helt forlader området er der et fint view tilbage henover kirker og tårne og bakkerne der afkranser Glendalough-dalen i baggrunden.

141124-024

Det var en særdeles kold da, og selvom klokken faktisk var omkring 11, da dette billede blev taget, var der fortsat frost på græsset og på stengærderne. Brr… Man var nødt til at bevæge sig for at holde varmen.

141124-033

Vi havde ganske god tid i Glendalough, så Dave og jeg fulgtes ad på en rask gåtur til Glendalough Upper Lake. Undervejs kom vi forbi det her fine lille vandfald.

141124-035 141124-037 141124-038

Turen til Upper Lake var absolut gåturen værd, for der var bare smukt og stille og vidunderligt i den ende af søen, hvor vi kom forbi. Skønt!

141124-045

Fra Glendalough-dalen gik turen videre henover Wicklow Mountains med et enkelt fotostop ved Wicklow Gap, hvor man kunne se hele vejen ned igennem dalen til kysten ved Dublin.

141124-049

Der var en lille platform, hvor man kunne stå og tage sine billeder, og der gik en rampe op til den på den ene side og små trin væk fra den på den anden. Jeg var meget fristet af at hoppe ned af trinene og ud i bjergene frem for at gå tilbage til bussen, for der var berusende smukt netop her.

141124-064

Dagens sidste stop var Kilkenny, som vist nok kan noget med øl (men hvad ved denne thedrikker om det?). Jeg sprang øllerne over, og satte mig i stedet for at trave byen rundt og se nogle af de historiske sights i stedet. St. Canice’s Cathedral stammer fra 1200-tallet og er den næstlængste kirke i Irland. Som det ses har katedralen også et rundt tårn, hvilket stammer fra 800-tallet og kaldes et keltisk kristent rundtårn. Det skulle være muligt at komme op i tårnet, men det var vist ikke lige i november, at det var en mulighed.

141124-067

Mens jeg gik rundt om St. Canice’s begyndte solen at gå ned, og det har jo nærmest været et tema på denne ferie, så jeg måtte naturligvis nappe et billede henover kirkegården.

141124-080

Et andet stop på min tur gennem Kilkenny var The Black Abbey, som blev grundlagt i 1225 som et af de første dominikanske munkeklostre i Irland. I 15oo-tallet blev klosterets område brugt til verdslige formål, men fra starten af 1800-tallet tog dominikanske munke igen ejeskab over klosteret, som siden da har fungeret som kirke og kloster.

141124-088

Jeg skal ærligt indrømme, at jeg blev overrasket over denne statue af en sort St. Martin. Jeg tror ikke, at jeg tidligere har set en lignende statue, og jeg var ret begejstret for ham. Det viser sig, at der er tale om St. Martin de Porres (1579-1639), som var født i Lima af en mor som var frisat slave (enten af afrikansk eller indiansk afstamning) og en spansk far. På grund af Martins blandede afstamning var det særligt svært for ham at blive optaget som munk, men Martin var vedholdende og blev en del af det dominikanske munkesamfund. Jeg var faktisk glad for at møde denne knap så kendte helgen.

141124-090

Selv uden at være troende så bliver jeg altid rørt af at se de tændte lys i katolske kirker. Det er en smuk og bevægende praksis.

2014-11-24-15.22 2014-11-24-15.23

Jeg sluttede min rundtur af ved Kilkenny Castle. Vores guide havde fortalt, at alt hvad der var inde i slottet var rekonstruktioner og ikke værd at betale for at komme til at se. Jeg tog den anbefaling til efterretning og nøjedes med at se på slottet udefra samt at gå en tur i slotsparken.

Fra Kilkenny kørte bussen direkte retur til Dublin, hvor K hentede mig ved Molly Malone. Vi fik en kop kakao og delte en scone på Keoghs Cafe (for det havde jeg læst, at man skulle, når man var i Dublin), inden vi gik retur til lejligheden. Til trods for at jeg havde været på bustur, var det lykkedes mig at gå noget, der ligneden 15-17 km i løbet af dagen, og jeg var faktisk ganske balret om aftenen, så det blev til sofa, dyne og BBC for mit vedkommende.

Mens jeg fes rundt i landet, var K på konference her i Dublin (det var jo årsagen til, at vi overhoved er i Irland på nuværende tidspunkt).

This entry was posted in Ubesluttet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.