Irland 2014: Galway-Dublin

Vi vågnede til en klar morgen, og da vi kom ud til bilen kunne vi konstatere, at det måtte have været klart i løbet af natten også, for der var frost på alle bilerne. Lige så fint som det ser ud, lige så upraktisk er det, når AVIS ikke har isskrabere i bilerne… Godt kreditkort og lommetørklæder kunne klare jobbet, så vi kunne komme af sted med retning mod Dublin.

141123-068

Vi havde jo kørt turen forleden, men vi havde et andet stop planlagt denne gang: Clonmacnoise, som er ruinerne af et kloster, der blev grundlagt af St. Ciarán i 544 lige ved Irlands største flod, Shannon. Ciarán nåede aldrig at opleve klosteret virkelig få fat, for han døde under Justinians pest kun få måneder efter, han havde grundlagt Clonmacnoise.

141123-076 141123-083Udsigten fra klosterområdet og ud over Shannon-floden er ganske glimrende, og man kan forestille sig, at det ikke er helt tilfældigt, at klosteret ligger så nær ved floden. Faktisk ligger klosteret også nær den vej (et højdedrag efterladt af gletsjere i den sidste istid), man gik fra det østlige til det vestlige Irland, da klosteret blev grundlagt.

141123-013

Clonmacnoise blev på grund af sin strategiske placering et center for religion, lærdom, håndværk og handel fra det 9. århundrede. Flere europæiske lærde rejste hele den lange vej til Irland for at besøge klosteret ved Shannon-floden. Nogle af de dygtigste stenhuggere og metalkunstnere Irland nogensinde har haft, arbejdede i Clonmacnoise i stedets storhedstid.

141123-066

Fra det 9. til det 11. århundrede var klosteret allieret med kongerne af Meath, og mange fra kongeslægterne fra Tara og Connacht blev begravet på klosterets område. I samme periode voksede området, både når det kommer til bygninger og indbyggere. Ved grundlæggelsen havde Clonmacnoise 10 beboere og i løbet af 1000-tallet nåede det tal op på omkring 2000.

141123-031

Klosteret fik ikke lov at leve et beskyttet sikkert liv; faktisk blev det plyndret, brændt og hærget om og om igen af vikinger (mindst 7 gange), irere (mindst 27 gange) og normanner (mindst 6 gange). Efter hvert angreb blev Clonmacnoise genopbygget, men som Athlone begyndte af vokse i 1100-tallet, mistede Clonmacnoise sin betydning, og forfaldet tog fart.

141123-049

Den mest betydningsfulde af bygningerne på området, er dette lille kapel, som er blevet fremlagt som værende St. Ciaráns grav. Udgravninger under kapellet har dog ikke afsløret nogle menneskelige rester, men det er vel ikke afgørende for den, som tror nok?

141123-062

Selvom stedet forfaldt forblev det et væsentligt stop for pilgrimme, og stien her er pilgrimssten, som går næsten op til Ciaráns tempel. Clonmacnoises betydning for den kristne historie understreges af det faktum, at pave Johannes Paul II besøgte området, da han var på pilgrimsrejse i Irland i 1979.

Endnu en gang snakkede vi om, hvor interessant det er, at Irland blev kristent så tidligt. Allerede i 500-tallet var der seriøse og magtfulde kristne institutioner i Irland. Det er altså minimum 350 år før, Harald Blåtand hævdede at have gjort danerne kristne!

141123-027

Ikke at vi var i tvivl om, at det havde været (og fortsat var) koldt, men K mente alligevel, at dette stykke is var et godt bevis på, at kulden nu er kommet til Irland. Det er efterårets første frost, og som vejrværten sagde, så er efteråret lige ved at være forbi.

141123-092

Inden vi forlod klosterområdet, nappede vi dagens selfie, hvor vi lykkedes med at få Shannon med i baggrunden.

141123-097

Ja, ja, det er et komplet håbløst billede, men det man ser på det, er en meget lettet dame! Hver gang vi har været i UK – og nu Irland – har jeg sagt, at jeg skulle prøve det der med at køre i venstre side. I dag skete det så! Jeg kørte 11 km i venstre side i en bil, der var helt forkert indrettet. Hold da fast pulsen var høj, men man vænner sig da heldigvis til det. Jeg er nu stadig meget imponeret over, hvor roligt K kører og manøvrere rundt i den omvendte trafik. 11 km lige ud på en lille vej på landet rækker umiddelbart for mig.

141123-099
Inden vi nåede helt til Dublin havde K et sidste geocachingstop, vi lige kunne nå: The Wonderful Barn er en kegleformet bygning med en udvendig spiralformet trappe. Den ligger på land der tilhørte Castletown House i County Kildare. Den blev bygget i 1743 sammen med to mindre, kegleformede dueslag der ligger på hver sin side af “laden”.

2014-11-23-13.19

Projektet blev startet af enkefruen på godset, Katherine Conolly, i kølvandet på den irske hungersnød, 1740-41. Der var to primære formål: for det første ville bygningen fungere som kornkammer, hvilket skulle forsikre mod en eventuel dårlig høst, og for det andet gav projektet arbejde til lokalbefolkningen.

2014-11-23-13.21

Dueslagene er ikke helt så polerede som The Wonderful Barn, og de er heller ikke lige så høje, men formen er den samme – og stadig ganske tosset.

Fra The Wonderful Barn fortsatte vi direkte til vores hotel i Dublin, hvor jeg og al bagagen skulle hældes af, inden K kørte i lufthavnen og afleverede vores lejebil. Det giver jo ikke megen mening at have en bil stående en uge i Dublin…

2014-11-23-15.51

Mens K var i lufthavnen gik jeg ind til Grafton Street, fordi jeg ville købe aftensmad hos Marks & Spencer. Der var SÅ mange for mange mennesker i byen. Jeg har nok aldrig været rigtig god til store menneskemængder, men efter en uge i det mere eller mindre mennesketomme Irland var det noget af en omvæltning at gå rundt i en by, der er gået i totalt jule-hysteri-mode. Der er julemarked ved St. Stephen’s Green, og køen ind på markedet var vel omkring 50 meter lang. Godt man bor i landet, der flyder med glühwein og bratwurst, for så behøver man da ikke stå i kø for at se et julemarked.

2014-11-23-16.03

Mens jeg ventede på at mødes med K, som tog bussen tilbage fra lufthavnen, søgte jeg tilflugt i St. Stephen’s Green, som er en lille fin park. Det var tiltrængt med en pause fra alle de mange mennesker derude i virkeligheden 😉

Vi sluttede dagen af med mikroretter fra M&S, Strictly Come Dancing på tv’et, irsk øl til K og masser af the til mig. Det var første uge i Irland, og i morgen starter K’s konference, mens jeg iler på bustur ud på landet igen.

This entry was posted in Ubesluttet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Irland 2014: Galway-Dublin

 1. Karina Beck says:

  Det er godt nok nogle flotte billeder fra jeres tur! Den slags blå himmel har jeg sagnet længe i Danmark!
  Hvor har i fotoredigeret billedet af dig i bilen? Det ser godt ud med lysglimtene/ Bokeh…
  Jeg elsker julemarkeder, så ja, du er heldig at bo i landet med gode julemarkeder, glühwein og bratwurst; ) : )
  Min søn skal over og studere i Dublin i foråret og vi glæder os til at komme over og besøge ham ; )
  Fortsæt god tur.

  • Kristian says:

   @Karina – det er slet ikke fotoredigeret 🙂 Det man kan se er et meget kraftigt modlys og støv på linsen, som autofokussen fangede.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.