3. dag på Bornholm: Hammershus og Hammerknuden

130514 004

Fredag var vi så heldige, at Heidis forældre ville passe ungerne, så vi kunne tage til Hammershus samt gå rundt om Hammerknuden. Vi startede med Hammershus, som er et spektakulært sted.

130514 016130514 008

Hammershus’ borgplads ligger 72m over havet, hvilket naturligvis giver stedet en prægtig udsigt, som nu mest blot er smuk, men i forne tider må have været meget belejlig.

130514 027

Ny forskning peger på, at borgen har ligget på sin fornemme placering siden cirka 1200, og at det blev opført under Valdemar Sejrs regeringstid. Samtidig peger historien i retning af, at korstogshærene samledes på Hammershus.

130514 018

I løbet af 1500-tallet blev Hammershus mere og mere umoderne, og i 1684 opgav man helt at bruge borgen som forsvarsanlæg. Herefter man begyndte at transportere byggemateriale fra borgen til Erteholmene, hvor der blev anlagt en moderne flådehavn samt befæstede øerne.

130514 028

Det er almindeligt kendt fra hele Europa at store bygningsværker, som ikke længere er i brug, bliver brugt til at hente byggematerialer, men på Hammershus blev det formaliseret i en grad, jeg ikke tidligere har hørt om: I 1743 blev simpelthen lavet om til et byggemarked, hvor bornholmerne kunne komme og købe byggematerialer.

130514 017 copy 2

Den 1. juli 1660 kom Hammershus måske mest kendte fanger til borgen: Leonora Christine og Corfitz Ulfeldt var blevet dømt for landsforræderi, og fængslet skulle være Manteltårnet på Hammershus. Det celebre par blev dog kun på Bornholm indtil december 1661, hvorefter Leonora Christine (af et par omveje) endte med at blive fængslet og sat i Blåtårn i mere end 22 år.

130514 038130514 043

Efter besøget på Hammershus gik turen videre til Hammerknuden, hvor vi ville gå en del af turen rundt. Det blev en rigtig fin tur, hvor jeg dog måtte skælde lidt ud på den sidste seje bakke. K griner mest af mig, når jeg bliver arrig på den måde.

130514 035

Vi så kun Hammeroddefyret, som fortsat er i funktion, og ikke Hammerfyret, som lå højt oppe på Hammerknudens top. Sidstnævnte blev erstattet af Hammeroddefyret, fordi man indså, at Hammerfyret simpelthen lå for højt til at være effektivt.

130514 054

Salomons Kapel er ruinerne af et middelalderligt kapel, der ligger lidt hemmeligt på Hammerknuden. I nærheden af kapellet er en kilde, som ansås for at være helligt, og derfor blev et mål for pilgrimme, som kom for at drikke vandet.

130514 057

På vej ned fra Hammerknuden gik vi forbi en indhegning, hvor der gik får – både uden- og indenfor indhegningen. Anført af Heidi forsøgte vi at lokke det får, der var udenfor indhegningen ind igen. Hun var dog ikke meget samarbejdsvillig. Og pludselig sprang endnu et af fårene ud i det fri, og så opgav vi helt at gøre noget ved situationen. Meget fjollede dyr!

130514 058

I jagten på frokost kørte vi til Allinge, hvor Nordbornholms Røgeri ligger. Vi blev dog enige om, at fiskebuffet til frokost var lige i overkanten. I stedet bestilte vi bord til middagsmad på røgeriet lørdag, og så fortsatte vi ellers til café fodkold på Allinge Havn, hvilket har sin egen meget danske charme.

130514 061

Inden turen gik retur til sommerhuset, skulle vi forbi Heidis forældre og hente ungerne, som havde hygget sig hele dagen. Merle og Christian nåede en tur på den lille traktor, mens K og Bertram fik spillet fodbold.

Aftensmaden bestod af bornholmske specialiteter: pølser, ost (købt i Ostehjørnet) og rugkiks, og det var en sand fornøjelse og en helt igennem god idé.

This entry was posted in Ubesluttet and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.