Juleblog 10. december 2012

Julen er særlig hyggelig, når man deler traditionerne med nogen. Vi holder adventssøndagene og juleaften med mine forældre, lillejuleaften og 2. juledag hos mine svigerforældre, 1. juledag med venner, vi tænder kalenderlys, pynter op, giver pakkekalendre med mere. Men alt sammen bliver altså bedst, når man er flere som hygger sig sammen. Af samme årsag havde jeg opfordret min svenske veninde, Helene til at hun og jeg skulle mødes en dag og bage de traditionelle svenske lussekatter. Heldigvis var hun helt med på idéen, så i dag mødte jeg op til julebag. Og det er også bare hyggeligt at være to om det projekt.

Lussekattar
40 stk.

100 g smør
1 g saffran (marineret i min. 30 minutter i en lille smule alkohol)
5 dl mælk
50 g gær
250 g quark (1%)
2.25 dl sukker
1 spsk kardemomme (jeg ville nok bruge mindre kardemomme og mere saffran)
0.5 tsk salt
cirka 1.5 l hvedemel
2*40 rosiner
1 æg (let pisket og tilsat en lille smule salat)

Smelt smøret forsigtigt (det skal kun smelte, må endelig ikke brænde på) og tilsæt saffran samt mælk. Varm op til mixen er lunken. Rør gæren ud i lidt af mælkeblandingen.

Tilsæt resten af mælkeblandningen, quark, salt, kardemomme, sukker og det meste af melet. Ælt dejen til den bliver smidig og ikke længere klistrer (hvis du har en brødmixer, så skal dejen slippe skålens sider).

Lad dejen hæve i 30-45 minutter til den er cirka dobbelt størrelse. Slå nu dejen ned og ælt den grundigt igennem. Tilsæt evt. mel lidt ad gangen til dejen ikke længere klistrer, men er nem at arbejde med.

Nu kommer det vigtige: Del dejen i 40 lige store stykker og rul hvert stykke ud til en lang pølse, cirka 20 cm. Rul så enderne ind, så der dannes et fancy S. Lad de 40 S’er hæve i yderligere 30 minutter.

Når lussekattene er hævet, presses en rosin ned i hver ende af s’et (pres dem godt ned), og bollerne pensles med æg pisket let med lidt salt. Saltet skulle bryde æggehviden op, så man ikke får røræg på sine lussekatter.

Bag nu bollerne ved 225 grader i cirka 6-8 minutter. De skal være godt gyldne, inden de kommer ud, men naturligvis skal de ikke brænde på. Lad bollerne køle lidt af, og nyd dem så med en kop the eller kaffe. De kan fryses ned, så de kan spises lidt ad gangen. Helene rådte mig dog til altid at tø to op, for når man har spist én, får man lyst til en til ;o)

Jeg skal have mine frosset ned, så der stadig er nogen til Luciadagen, hvor de traditionelt spises. Ums!

This entry was posted in Ubesluttet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Juleblog 10. december 2012

  1. Tak for opskrift. Det er felre år siden jeg sidst har bagt dem. Jeg er meget enig med dig – alt bliver bedre, når man gør det sammen med andre. Fortsat god december måned.

  2. Vibeke says:

    Hvor hyggeligt! Og ja, de smager rigtig dejligt.

    Men hvordan hænger det sammen med en opskrift med 40 rosiner til 40 lussekatte, når der er 2 rosiner i hvert stykke bagværk? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.